Wat is Surfiesta?

Surfiesta is een windsurfwedstrijd waarbij het vooral gaat om plezier maken op het water. Jaarlijks zijn er meerdere wedstrijden die op verschillende Vlaamse clubs worden georganiseerd. Iedereen is welkom: jong of oud, beginner of gevorderd, het maakt niet uit, hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Je leert nieuwe mensen kennen en je kan er als surfer alleen maar op vooruitgaan.

Op het einde van elke wedstrijddag is er een estafettewedstrijd waarin de deelnemende clubs strijden voor een mooie wisselbeker. Deze gaat door in teams van drie personen van eenzelfde club die elkaar zullen moeten afwisselen of bijstaan in een kort parcours. De club die de wisselbeker drie jaar op rij wint mag hem definitief houden.

Een deelname aan een wedstrijd kost 5 euro. Als je meteen inschrijft voor de alle wedstrijden krijg je 1 deelname gratis en spaar je dus 5 euro uit. Op het einde van de dag, bij het verzamelen voor de estafette krijgen alle deelnemers een drankbonnetje.

Elk jaar op de laatste wedstrijd sluiten we het seizoen af met de prijsuitreiking. De overall-winnaar en de eerste drie per leeftijdscategorie winnen een beker. Bovendien krijgt iedereen die drie wedstrijden heeft meegevaren een mooie surfprijs mee naar huis. Deze prijsverdeling gebeurt door loting. Daarna volgt altijd een heerlijk en gezellig eetfestijn waarvoor iedereen is uitgenodigd. De winst van het eten gaat rechtstreeks naar de prijzenpot van het volgend jaar, reden genoeg om familie en vrienden mee te brengen dus.

Wedstrijdreglement

Bij een wedstrijd horen natuurlijk ook enkele afspraken.

Wat de planken betreft zijn er geen regels, alle planken zijn dus toegelaten.
Voor de zeilen is er wel een beperking. De maximaal toegelaten zeilgrootte is 7,8 vierkante meter.
De startprocedure verloopt steeds volgens een vast stramien: er worden signalen gegeven op 5 minuten, op 4 minuten, op 1 minuut voor de start en op de start zelf uiteraard. Tijdens de laatste minuut voor de start mag niemand nog over de startlijn varen, indien dit toch gebeurt moet de deelnemer rond de start varen en achteraan het deelnemersveld weer aansluiten. Tijdens de wedstrijd gelden de 3 standaard voorrangsregels: bakboord heeft voorrang op stuurboord, lij heeft voorrang op loef en vrij voor heeft voorrang op vrij achter. De belangrijkste voorrangsregel blijft echter steeds: vermijd ten alle koste een aanvaring!

Surfiesta, dat zijn:


- Ronny De Backer (ronny@surfiesta.be): Algemene coördinatie en wedstrijdleiding
- Davy Suys (davy@surfiesta.be): Assistentie wedstrijden & website
- Wim Nuyts (wim@surfiesta.be): Klassement
- Alle helpers van de deelnemende clubs
- Alle deelnemers

Adressen deelnemende clubsHazewinkel Windsurfing vzw
Stuyvenberglaan 9
2830 Heindonk (Willebroek)
Tel 03 886 57 28


VVW Oostende Inside
Schietbaanstraat 100
8400 Oostende
Tel 059 32 03 32


ZSG Gavermeer
Eikenstraat 131
8530 Harelbeke
Tel 056 22 54 18


WVG Beervelde
Rivierstraat 57A
9080 Beervelde
Tel 09 355 23 37


WSC Alleman
Eglegemweg
2811 Hombeek
Tel 0476 73 11 77